Literarno ustvarjanje

V sredo, 16. 5. 2018 je bil za našo osmošolko Zarjo Kučan poseben šolski dan, ki ga ne bo kar tako pozabila. Ni ga preživela na šoli kot običajno, temveč smo  skupaj z njeno mamo Natašo uživale v Centru za civilno zaščito na Igu pri Ljubljani. Tja nas je popeljal Zarjin nagrajen literarni izdelek – čudovita zgodba z naslovom Nesreča v Bohinju, ki je bila med preko 400 prispelimi literarnimi izdelki izbrana med 15 najlepših na letošnjem državnem likovno-literarnem natečaju Naravne in druge nesreče – Klic na številko 112.

Zavidljivo priznanje na državni ravni je učenka prejela iz rok predsednika Centra za civilno zaščito na slavnostni podelitvi ob zaključku natečaja  za leto 2018 pred očmi ostalih državnih nagrajencev, njihovih mentorjev in staršev.

Organizatorji so za nagrajence pripravili bogat program. Po prijetnem uvodnem nagovoru smo uživali ob lutkovni igrici gledališča Fru fru, kjer so nas ježki poučili o ravnanju ob raznih naravnih nesrečah. Temu je sledila slavnostna podelitev priznanj in nagrad letošnjim vrteškim in osnovnošolskim nagrajencem za najboljše likovne in literarne izdelke. Preko 4000 izdelkov je sodelovalo na natečaju, toda le 75 jih je bilo nagrajenih na državni ravni – med njimi seveda tudi Zarjin. Kot zanimivost, ki je ne moreš doživeti vsak dan, pa nam je bil vodeno prikazan vadbeni poligon, kjer se lahko urijo naši prostovoljni in poklicni gasilci.

Seveda pa nas je organizator pred zaključkom pogostil  še s slavnostnim kosilom. Tako smo ob dobri hrani v jedilnici in na  hodnikih  Centra smeli občudovati  še vse razstavljene nagrajene izdelke, ki bodo te prostore in ljudi, ki tukaj delajo ali pa sem prihajajo na usposabljanje nagovarjali celo leto, dokler jih ne bodo zamenjali novi. Tako se bodo obiskovalci lahko ustavili tudi ob Zarjini zgodbi in v njej uživali. Le-teh pa se letno zvrsti kar okoli 20 000. In ob takšni številki  te upravičeno navda poseben občutek in  notranje zadovoljstvo.

Zarja, še veliko plodovitih idej in bogatih zgodb si želimo izpod tvojega peresa.

Za lep uspeh ti iskreno čestitamo.

                                                                                                                      Mentorica Milena Mohorko

 
 

Več prispevkov iz Novice