IGRIVA KOŠARKA

V četrtek, 26. 9. 2019,  je bil v okviru KZS in vaditeljev KK RADENSKA CREATIV izveden projekt IGRIVA KOŠARKA v športni dvorani za učence Osnovne šole I Murska Sobota.
S projektom Igriva košarka skušajo pri Košarkarski zveze Slovenije košarko popularizirati in ji omogočiti boljšo prepoznavnost med najmlajšimi. Projekt omogoča dostop do košarkarske igre vsem otrokom z željo po spoznavanju košarkarske žoge in koša.

Igriva košarka je namenjena dečkom in deklicam starosti od 4 do 9 let. Pri igrivi košarki je igra odraslih prirejena potrebam in značilnostim otrok. Načelo igre je razmeroma preprosto: otroci naj igrajo košarko, ki ustreza stopnji njihovega telesnega in duševnega razvoja. Igro odraslih jim zato prilagodimo.
Ekipa Igrive košarke vsako leto obišče 150 osnovnih šol, vrtcev in dogodkov ter ta prelepi šport približa prek 30.000 otrokom. Odziv najmlajših ter ostalih sodelujočih je bil vselej odličen, saj se je Igriva košarka izkazala za izjemno atraktiven projekt, katerega zaščitni znak je po EuroBasketu 2013 postala tudi priljubljena maskota Lipko.
V letu 2014 je partner projekta postal eden najprepoznavnejših znamk v svetu NBA.

Namen igrive košarke je torej, da otroci različnih stopenj znanja in sposobnosti uživajo in se zabavajo. Tako bodo lahko pozitivne izkušnje nadgradili tudi v “veliki” košarki.

Košarka se igra z veliko in težjo žogo in na koše, ki so za večino otrok previsoki. Pri igrivi košarki uporabljamo manjšo in lažjo žogo ter nižje koše. Košarka ima številna tehnična pravila, v igrivi košarki pa je njihovo število kar najbolj okrnjeno. Natančnejša pravila igrive košarke se uvajajo postopoma, in sicer skladno z otrokovim napredkom in razumevanjem igre. Prirejena in preprosta pravila naj bi otrokom pri igri pomagala in jim hkrati dopuščala izražanje lastne ustvarjalnosti za reševanje določenih situacij v igri.

Športni pedagog:

Peter Juteršnik