TEKMOVALCI EKOKVIZA, POZDRAVLJENI!

Na spletnih straneh ekošole je objavljeno gradivo za tekmovanje. Priprave bodo potekale od 6. 1. 2020 naprej v učilnici za kemijo (št. 15) po naslednjem urniku:

  • 6. razred: v PONEDELJEK 6. uro (12.50–13.35)
  • 7. razred: v TOREK v preduri (7.30–8.15)
  • 8. razred: v SREDA v preduri (7.30–8.15)

ŠOLSKO TEKMOVANJE:  V ČETRTEK, 4. 3. 2020, V RAČUNALNIŠKI UČILNICI

Tekmovanje bo potekalo v mešanih skupinah (po trije učenci iz 6., 7. in 8. razreda), zato po oblikovanju skupin naknadnih odjav od tekmovanja ni. Udeležite se vsaj enega začetnega srečanja (zaradi nesorazmernega števila prijav po razredih se boste nekateri pripravljali ob gradivu za drugo starostno skupino). Na spodnjih naslovih boste že našli gradivo za učenje (KLIKNI SPODNJE NASLOVE):

  1. RAZRED: GOZD IN LES

Podrobneje boste spoznali les, lesno predelovalno industrijo, spoznali, da je Slovenija po deležu gozdnih površin tretja država v Evropi, takoj za Finsko in Švedsko … Gradivo vsebuje tudi podatke o posledicah, ki jih je na slovensko lesno industrijo naredil žledolom v začetku leta 2014 in še mnogo drugih zanimivih podatkov.

 

  1. RAZRED: OGLJIČNI ODTIS

Spoznali boste kroženje kemijskih elementov oziroma kroženje snovi in energije, pojasnili pojem ogljični odtis, nato pa si nekoliko podrobneje ogledali dve vrsti ogljičnega odtisa. Prvi od njiju je neposredni ali primarni ogljični odtis, ki nastane kot posledica porabe energentov, prometa in električne energije. Drugi pa je posredni ali sekundarni ogljični odtis, ta nastane kot posledica izpustov, ki nastajajo v celotnem življenjskem ciklu dobrin, ki jih uporabljamo. V zaključnem delu gradiva pa boste spoznali ukrepe, ki jih kot posamezniki sprejmemo z namenom, da bi zmanjšali svoj ogljični odtis na Zemlji.

 

  1. RAZRED: KROŽNO GOSPODARSTVO

Predstavljena so načela krožnega gospodarstva, s pomočjo katerih se vrednost proizvodov in materialov ohranja tem dlje, čim bolj se zmanjšata količina odpadkov in raba naravnih virov, viri pa ostanejo v gospodarstvu tudi po izteku življenjske dobre proizvoda in se vedno znova uporabljajo, da se ustvarja dodana vrednost.

V skupinah boste strnili svoje znanje in vam bo morda uspelo doseči najboljši rezultat v pomurski regiji. Tako se boste lahko uvrstili na državno tekmovanje, ki bo na OŠ Jurija Vege Moravče.

Če vas zanima še kaj, se oglasite pri meni v učilnici številka 4.

BERI GRADIVO IN BODI EKO!
mentorica Barbara Meglič

 
 

Več prispevkov iz Novice