19.12.2021

V nedeljo, 12. 12. 2021 smo se odpravili na dolgo pot proti Portugalski. Na dunajskem letališču smo se vkrcali na letalo, ki smo ga čakali dobro uro. Za večino od nas je bil to prvi polet z letalom. Vzlet je bil odličen in naredili smo polno lepih slik. Po dolgem letu smo pristali v Lizboni in si ogledali center mesta, do katerega smo se odpeljali s podzemno železnico. Mesto je zelo lepo in prijazno ter okrašeno z raznoraznimi lučkami. V Lizboni smo bili približno 6 ur, kasneje pa smo se z letalom odpravili na 45 minutni let do mesta Faro. Tam nas je pobral voznik kombija, ki nas je odpeljal do hotela v mesto Monte Gordo.

Naslednji dan smo obiskali osnovno šolo v kraju Castro Marim. Tam smo predstavili sebe, naše mesto in šolo ter sklenili nova prijateljstva. Po ogledu šolskih prostorov smo si ogledali tudi bližnji grad na hribu. Nato smo šli na plažo, kjer smo nabirali školjke in se slikali, zvečer pa smo se ob večerji družili z učenci iz drugih držav.

V torek, 14. 12. 2021 smo predstavili tri naše projekte, ki smo jih za to srečanje izdelali doma. Med odmorom smo se družili z vrstniki iz drugih držav. Po opravljenem kosilu v šolski jedilnici smo se odpeljali na ekološko kmetijo, kjer smo poskusili izdelati figove čokoladne kroglice s posipom iz mletih mandljev. Zvečer smo ob večerji poslušali tradicionalno portugalsko glasbo, ki je bila odigrana in zapeta v živo.

V sredo, 15. 12. 2021 smo se odpeljali v Monchique Parque da Mina. Ogledali smo si muzeje v hiši in na prostem. Najbolj zanimiv nam je bil labirint iz ogledal. Pot smo nadaljevali v mesto Partimãoju, kjer smo imeli kosilo v srednji šoli. Po krajšem oddihu smo se odpeljali v Centro De Ciência Viva v mesto Lagos, kjer smo imeli zanimivo delavnico v programiranju robotov. Robota imenovanega mBot smo sprogramirali tako, da se je s pomočjo ultrazvočnega senzorja ogibal ovir, sledil narisani stezi, pravilno pa nam je edinim znal zaigrati tudi znano melodijo Happy Birthday.

V četrtek, 16.12.2021 smo imeli Arduino delavnice. V šoli smo se razdelili v skupine po 6 učencev iz različnih držav. Ob 13.00 smo se z avtobusom odpeljali na kosilo do moderne restavracije ob morju. Po kosilu smo se odpeljali na razgledno točko Cacela Velha. Nato nas je avtobus odložil v sosednjem kraju ob morju, od koder smo pot nadaljevali peš po široki peščeni plaži. Po 7 km hoje smo se vrnili v hotel.

V petek, 17.12.2021 je ob 9.15 avtobus pobral vse ekipe pri hotelu. Potem smo obiskali šolo, kjer smo predstavili Arduino projekte, ki smo jih naredili prejšnji dan. Po kosilu v šoli za učence in v restavraciji za učitelje smo imeli prosto popoldne. Dve učenki sta obiskali mesto, drugi štirje učenci pa smo odšli nazaj v hotel. Večerjo smo imeli v šoli. Tam smo tudi imeli ples, zabavo in obdarovanje. Na koncu smo vsi sodelujoči prejeli priznanja.

Ema M., Ema. L, Luša, Nina, Aljaž, Denis

 

 

 

Dostopnost