Označevanje alergenov

OZNAČEVANJE SNOVI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI
S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba 1169/2011/EU o označevanju snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti. Alergene snovi bodo označene na jedilniku OŠ I Murska Sobota.

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI
1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križanevrste, in proizvodi iz njih, razen:
a. glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo;
b. maltodekstrinov na osnovi pšenice;
c. glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
d. žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. Raki in proizvodi iz njih.

3. Jajca in proizvodi iz njih.

4. Ribe in proizvodi iz njih, razen:
a. ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
b. ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina.

5. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih.

6. Zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
a. popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob
b. naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D alfa tokoferola, naravnega D alfa tokoferol acetata, naravnega D alfa tokoferol sukcinata iz soje;
c. rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
d. rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja.

7. Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
a. sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
b. laktitola.

8. Oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avella), orehi (Juglans regia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya
illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.

9. Listna zelena in proizvodi iz nje.

10. Gorčično seme in proizvodi iz njega.

11. Sezamovo seme in proizvodi iz njega.

12. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev.

13. Volčji bob in proizvodi iz njega.

14. Mehkužci in proizvodi iz njih.

Dostopnost