Spoštovane učiteljice in učitelji!

Svetovni dan učiteljev bomo letos 5. oktobra obeležili že 28. leto zapored in poteka pod geslom “Vlagajmo v prihodnost, vlagajmo v učitelje.”

Na ta dan leta 1966 so bila na posebni medvladni konferenci v organizaciji Unesca in Mednarodne organizacije dela (ILO) sprejeta Priporočila o položaju učiteljev. V dokumentu so jasno določene pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev, poudarjeno pa je tudi, kakšen položaj bi ti morali imeti v družbi glede na pomembnost in zahtevnost dela, ki ga opravljajo.

Odločitev o 5. oktobru kot svetovnem prazniku vzgojiteljev in učiteljev je bila sprejeta na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi, obeležujemo pa ga od leta 1994 naprej.

Ob priložnosti svetovnega dneva učiteljev so posebno objavo s številnimi zanimivimi podatki pripravili tudi pri Statističnem uradu RS. Tako, denimo, navajajo, da je izobraževanje večinoma domena žensk: v vrtcih jih je 97 %, v osnovnih šolah 88 %, v srednjih šolah 66 %, na terciarni ravni pa 47 %. Do celotne objave lahko dostopate – tukaj.

DAN UČITELJEV V SLOVENIJI:

  • Na ta dan se podelijo Nagrade Republike Slovenije na področju šolstva, ki so se do leta 1994 imenovale Žagarjeve nagrade in se podeljujejo od leta 1966.
  • Zavod Republike Slovenije za šolstvo podeljuje ZAVODOVO PRIZNANJE zaposlenim ter PRIZNANJA BLAŽA KUMERDEJA posameznikom, skupinam in vzgojno-izobraževalnim ustanovam za vidnejše dosežke.

Ob prazniku čestitam vsem učiteljicam in učiteljem ter jim želim veliko zadovoljstva pri opravljanju svojega poklica.

 

Aleš Benko, ravnatelj.

 

(Slika: https://nasaulica.si/novice/zadnjenovice/43)

Dostopnost