Tenerife, 15.–19. julij 2024

Julija sem se udeležila delavnic na temo kreativnih metod poučevanja in razvijanja socialnih veščin pri otrocih. Tečaj so organizatorji pripravili zelo skrbno in spoznala sem ogromno koristnih aktivnosti za spodbujanje komunikacijskih veščin otrok, metod, kako spodbujati empatijo in medosebno povezanost v razredu, kako biti aktivni poslušalec in se aktivno vključiti v skupino ter v njej odprto, tvorno sodelovati. Vse dejavnosti smo preizkušali z izkustvenim učenjem, z vajami, s katerimi opolnomočimo samopodobo otrok, da se bodo zmogli samostojno spopadati s problemi. Vaje so preko igre spodbujale razvoj različnih vrst inteligence in veščin. Krepitev motivacije za sodelovanje je ključnega pomena za ustvarjanje pozitivnega in vključujočega učnega okolja. Naučili smo se različnih vrst kreativnih učnih metod (temeljijo na umetnosti, sodelovalnem učenju …), ki spodbujajo zmožnosti izražanja sebe z umetnostjo in povečujejo ustvarjalnost pri reševanju problemov z nenavadnimi, izvirnimi rešitvami.

Ob tem smo spoznavali tudi raznolike naravne, zgodovinske in kulturne znamenitosti vulkanskega otoka ter kako naravne danosti Tenerifov s pridom izkoriščajo tudi v SOS-otroških ekovaseh (SOS-village).  Ta projekt v Španiji uspešno skrbi za varno odraščanje otrok iz težkih socialnih okolij že od 1992. V eni izmed ekovasic/ekokmetij  v okviru projekta SOS-village s svojimi skrbniki živijo otroci (od 6 do 18 let), ki ne morejo živeti s svojimi starši (nespodbudna domača socialno-ekonomsko okolje). Tako živijo v družinskih skupnostih s po 6 otroki in s tremi skrbniki, ki so z njimi izmenjaje ves dan. Skupaj opravljajo domača gospodinjska opravila, gojijo rastline, skrbijo za domače živali, se učijo za šolo, eksperimentirajo in izdelujejo nove stvari (hiše, ploščice …). Spoznali smo, kako lahko s celostnimi pristopi in horizontalno metodo poučevanja otroci s toplimi medosebnimi odnosi razvijajo svoje potenciale in se razvijajo v srečne, zdrave in samozavestne posameznike, ki se bodo socialno in poklicno integrirali v okolje brez slehernih težav.

V času bivanja na Tenerifih sem ves prosti čas izkoristila za spoznavanje naravnih, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ki jih na majhnem, a zelo raznolikem otočku kanarskega arhipelaga gotovo ne manjka (nekaj utrinkov v galeriji). Izobraževanje je bilo izredno poučno in uporabno predvsem za delo s svojimi učenci, zato bom novo pridobljene izkušnje z veseljem uporabila tudi v svojem razredu.

Barbara Meglič

Dostopnost