V nedeljo se nas je v okviru projekta Erasmus+: Open Your Doors to Digital Age šest učencev in dva učitelja odpravilo na dolgo potovanje v kraj, ki predstavlja evropska vrata v azijski svet – Istanbul. Najprej s kombijem, nato z letalom, nato še enkrat s kombijem od letališča do hotela v kraju Büyükçekmece, kjer smo nastanjeni. Jet lag je naredil svoje in ogromne neizmerno udobne postelje so čakale, da jih prvo noč v polni meri izkoristimo.

Zajtrk naslednje jutro v sedmem nadstropju v ogromni restavraciji, ki je v vsej svoji veličini ponujala super razgled nad morjem z dveh strani polotoka, je ponujal tolikšno izbiro, da si se že skoraj v celoti najedel samo z izbiranjem. Ob prihodu v njihovo šolo so nas z velikim rompompomom nestrpno pričakovali, saj so obenem tudi obeležili njihov državni praznik suverenosti. Na ploščadi pred vhodom v solo je mrgolelo otrok, učiteljev in staršev in mi smo zapolnili se zadnji prazni del velikega asfaltiranega dvorišča in igrišča. Kulturni program je bil zelo bogat in pester.

Naša prva projektna aktivnost je bila predstavitev naših Arduino projektov-super smo se odrezali, čeprav nas je tik pred nastopom začel hecati eden izmed projektov. Popoldne smo preživeli s kopanjem v hotelskem bazenu v osmem nadstropju, zopet s čudovitim razgledom nad s stolpnicami posejanim nasproti ležečim hribom. Nato smo se odpravili na kratek sprehod ob obali in končno lačni zgrnili v restavracijo nasproti hotela, kjer so nas pogostili kot kralje in kraljice. Hvala bogu, da nam ni bilo treba hoditi daleč do hotela.

Turčija je lepa država. Ob prihodu smo že videli veliko zanimivih zgradb, npr. mošejo v bližini njihove šole. V soboto so praznovali dan samostojnosti, zato so Turške zastave vsepovsod. Kraj je kar na gosto pozidan in poseljen, zato je tudi veliko prometa. Učencem smo zelo zanimivi in se z nami radi pogovarjajo in nas sprašujejo o naših najljubših stvareh. 

V torek smo se spet odpravili v šolo, kjer smo opravili predstavitve svojih držav ter preverili znanje poslušalcev s Kahoot kvizi. Nato je sledilo kosilo v šoli. Po kosilu smo pa še imeli delavnico 3D modeliranja, kjer smo pripravili model zaznamka za branje. Po končanih delavnicah smo se odpravili na sprehod po mestu, kjer smo si ogledali tudi nekaj še neraziskanih predelov mesta. Po sprehodu je sledila skupna večerja v restavraciji Alacati neposredno ob morju. Po dveh dneh napornega dela na  delavnicah  in pri  predstavitvah smo se v sredo “zgodaj” zjutraj odpeljali na zaslužen ​​celodnevni izlet v največje mesto Turčije​ -​ ​Istanbul. Ogledali smo si dve mošeji, Blue Mosque, ki je dobila ime po turkiznih ploščicah, in Aja Sophia Mosque,ki je največja in najstarejša v Turčiji. Ob vstopu v mošejo ​smo si morali ​​sezuti čevlje, žensk​e​​ pa ​so si morale pokriti glavo z rutami. Sledil je triurni ogled prestižne ​muzeja iz otoman​s​kega obdobja, ​​​Topkapi Palace, kjer smo si med drugim ogledali ​palačo in spoznali kratko zgodovino obdobja sultanov.​ Po kosilu smo spoznali, kako barantati s prodajalci na največjem turškem bazarju, ki ima več kot 4000 trgovinic. Sledila je vožnja z ladjo po bosporski ožini, ki leži med Evropo in Azijo. Utrujeni smo se v hotel vrnili ob pozni uri in naslednji dan ponovili vajo. V četrtek smo se spet odpeljali v Istanbul-tokrat smo prečkali bosporsko ožino po znamenitem mostu in si v azijskem delu Istanbula v prestižnem poslovno-nakupovalnem centru ogledali sejem robotike in videli veliko tehnologije, katero so razvili strokovnjaki iz različnih držav. Popoldne smo preživeli v različnih ‘Escape Rooms’ razdeljeni v mešane skupine. Žal nobeni skupini ni uspelo pobegniti iz sob. Več sreče prihodnjič. Zadnji dan je bil namenjen konstruktorstvu, zato smo v mešanih skupinah izdelali most iz špagetov ter avtomobil iz odpadne plastike, katerega poganja zrak iz balona. Zvečer je sledila zaključna zabava, kjer smo se naplesali in prejeli priznanja za naše delo. V soboto smo se zjutraj odpravili na pot domov in v poznih popoldanskih urah končno prispeli v Mursko Soboto.

Simon, Nataša, Sašo, Matic, Črtomir, Maj, Aljaž in Denis

Dostopnost