Učenci 3. razredov smo se skupaj z razredniki in spremljevalci v sredo, 1. 6. 2022, odpravili na končno ekskurzijo. Pot nas je vodila iz Murske Sobote do Lendave, najvzhodnejšega mesta v Sloveniji, tik ob meji z Madžarsko, kjer je bila naša prva postaja.

Pot smo začeli pri Lendavskem gradu in po prenovljeni poti Čontoš krenili do kraja Lendavske Gorice. Ustavili smo se na razgledni točki in naredili prve spominske fotografije. Čudili smo se arhitekturni lepoti Vinariuma, ki nas je pozdravil iz daljave. V višino meri 53,5 metra in je najvišji razgledni stolp v Sloveniji. Vinsko-turistična cesta nas je pripeljala do cerkve Svete Trojice, prisluhnili smo zgodbi o Mihaelu Hadiku, kapetanu, ki je v teh krajih dočakal zadnjo uro. V cerkvi je na ogled njegovo mumificirano truplo.

Napotili smo se nazaj v Lendavo, do Lendavskega gradu, kjer smo si v eni od sob z zanimanjem ogledali čudovito razstavo metuljev. Z ogledom kratkega filma o Lendavi smo se seznanili z zgodovino nastanka gradu, se »sprehodili« po starem mestnem jedru in »krenili« v Lendavske Gorice.

Odpravili smo se do slaščičarne, kjer smo se okrepčali in ohladili s sladoledom.

Na koncu smo opravili še krajši sprehod po mestu, ustavili smo se pri Sinagogi Lendava, ki je poleg sinagoge v Mariboru ena izmed dveh preostalih judovskih sinagog v Sloveniji. V njeni soseščini se je bohotila Gledališka in koncertna dvorana Lendava.

Dan je minil v prijetnem in sproščenem vzdušju in želimo si, da bi dogodki z izleta ostali v trajnem spominu.

Razredniki in spremljevalci 3. razredov

Dostopnost