V tednu od 24. do 28. oktobra smo gostitelji mednarodnega Erasmus+ projekta pod naslovom Legends Are Back. Gostili bomo po šest učencev iz Portugalske in Italije ter štiri učence iz Poljske. Spremljali jih bodo učitelji.

Učenci bodo prvič po pandemiji nastanjeni pri družinah, kar za nas pomeni še lepšo izkušnjo. Čeprav so se učenci spoznali preko mobilnih aplikacij, komaj čakajo, da jih sprejmejo v svoje družine in jim približajo njihov vsakdan. Udeležili se bomo veliko aktivnosti, o katerih bomo poročali na spletni strani šole.

V ponedeljek, 24. 10. ob 10.20, jih bomo sprejeli v naši telovadnici, kjer bodo prisotni vsi učenci naše šole. Po kratkem programu pa si bodo ogledali našo šolo in prisostvovali pri pouku.

 

PONEDELJEK

Prvi dan so učenci že zgodaj pozdravili naše goste pri pouku. Zjutraj so bili še vsi sramežljivi in manj zgovorni, popoldan pa so že skupaj sedeli na sladoledu.

Sprejemne slovesnosti, ki je potekala v športni dvorani, so se udeležili vsi učenci naše šole. Bučno so pozdravili naše goste in zaploskali našim učencem ob izvrstno izbranih točkah programa. Po zaključeni slovesnosti so si učenci ogledali našo šolo, učitelji pa so potrkali na vrata nekaterim učiteljem, ki so predstavili svoje delo.

Učenci 5. c razreda so skupaj z učiteljico pripravili športne igre. Sodelovali so učenci partnerskih šol in seveda naši učenci – gostitelji. Vsi učenci so se zelo zabavali, petošolcem pa je zagotovo bil izziv, komunicirati v, kako je povedal en učenec “nekšni” angleščini.

Po kosilu so imeli učenci likovno delavnico, kjer so spoznali tehniko Neuroart. Le-ta je bila prikazana kot orodje, s katerim si lahko vsak, ki se sooča s stresom doma, v šoli, v službi ali kjerkoli, pomaga. Tehnika risanja pomirja in pomaga posamezniku prepoznati trenutna čustva. S tem poskrbi, da se je zmožen oddaljiti od stresne situacije, jo pogledati z bolj neosebnega stališča in s tem lažje poiskati primerno rešitev. V samem procesu ustvarjanja se zrcali naš odnos do sveta, soljudi in samega sebe. Spoznamo lahko, kako prilagodljivi smo, ali smo pripravljeni uvesti spremembe v svoje življenje za boljši jutri ali pa se raje oklepamo starih navad, čeprav vemo, da nam ne koristijo več. Neuroart je tudi znanstveno podprta tehnika, saj sam proces spodbuja naše nevrone, da ustvarjajo nove medsebojne povezave. Ob koncu vaje nastanejo izdelki, ki spominjajo na obliko naših možganov, kar  verjetno ni naključje. Delavnico je vodila Anita Pertoci – ilustratorka, oblikovalka in diplomirana psihosocialna svetovalka (na družbenih pmrežjih Anifajn ART).

Popoldan in zvečer so se učenci družili in se bolje spoznavali.

 

TOREK

Dan smo začeli v vrtcu Pušča. Vzgojiteljice in otroci so nam prikazali delček njihovega dela oz. to, kar najraje počnejo – plešejo in pojejo. Vodja enote vrtca pa nam je predstavila še njihovo delo, med katerimi zelo izstopa romsko-slovenski slovar ter zanimiva knjižnica igrač, ki je locirana v prostorih KS Pušča. Po uvodnem delu so se učenci pomešali med otroke in se znimi igrali. Ob koncu so nas otroci še naučili romski ples in s težkim srcem smo se odpravili proti šoli. Vsekakor se bomo vrnili nazaj v vrtec, saj je želja obojestranska.

V šoli smo ustvarjali v delavnici, kjer smo risali stripe. Po uvodnih navodilih so učenci skušali narisati strip o dogodku, ki so ga doživeli pri nas v Sloveniji oziroma na poti k nam. Nastali so odlični izdelki, ki jih bomo razstavili na panoju.

Po kosilu so se učenci v spremstvu učiteljev odpravili v Terme 3000, kjer so se prepustili kopanju in adrenalinski vožnji po toboganih ter razvajanju v prijetnem okolju term. Hvala Terme 3000 za ugodnosti, ki smo jih bili deležni pri vas.

Seveda, po napornem popoldnevu se prileže dobra hrana v piceriji.

SREDA

Tretji dan našega srečanja smo začeli v Mali Polani, v Zadrugi Pomelaj, ki združuje ljudi, kateri si z lokalnimi gradivi in znanji ter novimi priložnostmi in spoznanji sami ustvarjajo svoj vsakdanji zaslužek. Skupaj smo ustvarjali figurice iz koruznega ličja ali bilja ter degustirali domačo marmelado, slane palčke in pražena bučna semena.

Pot nas je vodila skozi Dobrovnik in Bogojino do Fokovec; obiskali smo Vidov Brejg, kjer na ekološki način pridelujejo zelišča in začimbe. Sprehodili smo se po zeliščnem vrtu, degustirali izdelke ter si sami izdelali zeliščno sol. Naposled pa smo se še odpravili peš skozi gozd do avtobusa. 

Popoldan smo preživeli v Križevcih na Goričkem pri lovskem domu, kjer so nas prijazno pozdravili člani Lovske družine Križevci in starši gostujočih učencev. Pripravili so nam izvrstno pogostitev, od pečenih kostanjev, šunke, klobas, prekmurske gibanice in posolanke, pajali smo krüj in pekli klobase na ognju ter še bi lahko našteli. Obiskala nas je policijska patrulja PP Gornji Petrovci in policisti so nam predstavili svojo opremo ter potek njihovega dela. Učenci so imeli priložnost si ogledati policijski avtomobil in si nadeti policijsko opremo (jopič, čelado), naše goste pa je predvsem zanimalo, kako poteka policijski postopek. Naše srečanje se je zaključilo s pesmijo – učenci iz partnerskih šol so v svojem jeziku prepevali pesmi. Šele pozno zvečer smo se vračali domov.

CELOTNA EKIPA NAŠEGA PROJEKTA SE ZAHVALJUJE STARŠEM, KI SO NAM OMOGOČILI NEPOZABNO DRUŽENJE. HVALA VAM.

ČETRTEK

Danes smo obiskali eno najstarejših slovenskih mest, Maribor. Najprej smo si v spremstvu vodičke ogledali in se sprehodili po starem delu mesta od Kojaka, mimo Astorie, do Slomškovega trga, kjer smo si od znotraj ogledali Stolno cerkev. Pot nas je vodila po Poštni ulici, kjer je že dobro dišalo po hrani, do Glavnega trga in naprej do Hiše Stare trte v osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, kjer še danes domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije. Po končanem ogledu smo se sami podali odkrivat kotičke mesta.

Popoldan smo preživeli v Pustolovskem parku Betnava, kjer smo preizkušali naše meje in količino adrenalina. Zvečer smo se utrujeni vrnili v Mursko Soboto, ampak za druženje smo bili še fit.

PETEK

Zadnji dan smo preživeli v mestu Murska Sobota. Podali smo se na pobeg iz mesta -“Vujdi vö s Sobote”, ki nam ga je pripravila ekipa Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Doživetje, ki vključuje odkrivanje mesta peš in s kolesom, nam je odkrilo številne zgodovinske trenutke, ki so zaznamovale razvoj mesta – od uničene sinagoge, Murske republike do sodobne arhitekture Ferija Novaka in objekta, ki je bil prenesen iz EXPA Milano na obrežje jezera v Murski Soboti. Tam smo obiskali izjemno arhitekturno stvaritev, v kateri je na domiseln in inovativen način predstavljeno Pomurje v malem. Podali smo se na 3D-potovanje po pomurski regiji skozi čas, s panoskopom – ogromno panoramsko fotografijo izjemne ločljivosti smo si ogledali dele Pomurja, v neurotermah smo preverili, koliko vemo o različnih pomurskih vodah in kaj zmorejo naše misli, spoznali smo umetnost ustvarjanja sveta ob reki Muri pristno in od blizu, z vsemi svojimi čutili ter za zaključek poleteli nad Pomurjem s pomočjo virtualne resničnosti. 

Pot nas je s kolesi vodila do broda na reki Muri v Krogu, kjer smo si ogledali reko, se sprostili na igralih, skratka v naravi. Seveda, ob reki smo pajali krüj in pekli klobase. Vse lepo enkrat mine in tudi mi smo se morali s kolesi odpraviti nazaj v Mursko Soboto.

Učenci so se družili na Bowlingu, večer pa so preživeli doma.

Teden je minil, kot bi mignil…

Če želite slišati še več, nas poslušajte v četrtek, 03. 11. 2022 ob 18:00 uri na Radiu Murski val v oddaji Mali radio, kjer bomo gostje.

Dostopnost