Smo na zadnji mobilnosti v okviru Erasmus+, mednarodna šolska partnerstva na Poljskem, v mestu Surochow na jugovzhodu.

NEDELJA, 07. 05. 2023

Na Poljsko smo pripotovali v soboto pozno zvečer in prenočili. Okrog poldneva so prišli naši gostitelji, učenci z učitelji in skupaj smo obiskali enega največjih Unescovih spomenikov, ki je od leta 1979 uvrščen na seznam svetovne dediščine – taborišče smrti Auschwitz-Birkenau. Taborišče je bilo zgrajeno leta 1940 in je v petih tragičnih letih obstoja prineslo smrt več kot 1,5 milijona Judov, Poljakov, Rusov, Italijanov in Francozov. Ljudje, ki so tu umrli, so prihajali iz 23 različnih evropskih držav.

Obiskali smo taborišči Auschwitz in Birkenau v spremstvu vodiča in se podali na več kot triurni sprehod po spominskem območju, kjer je približno 150 stavb in 300 ruševin. Ohranjene so ceste, železniške proge, stražni stolpi in ograje iz tistega časa. V stavbah so razstavljeni izvirni predmeti iz tistega časa in številni dokumenti. Najbolj so se nas dotaknili kupi človeških las, iz katerih so proizvajali tekstil ter gora otroške obutve. Tiho, s slušalkami na ušesih smo spremljali vodičkino pripovedovanje o tragični poti tisočerih ljudi, podprto s fotografijami, slikami in predmeti.

Auschwitz-Birkenau je živ spomenik smrti. Vsako leto skozi vrata z napisom “Arbeit macht frei” (delo osvobaja) stopi na milijone obiskovalcev z vsega sveta, da bi se sprehodili po poti, ki je bila pred več kot pol stoletja zadnja za milijone zapornikov.

Po ogledu smo se z avtobusom odpeljali do hotela v Krakovu, v katerem bomo prenočili in se jutri podali na lepšo avanturo – v zabaviščni park Energylandia. Za večerjo smo jedli tipično nedeljsko piščančjo juho in se z njo ogreli. Namreč tukaj je zelo mrzlo, okrog 10°C.

PONEDELJEK, 08. 05. 2023

Ponedeljek smo preživeli v zabaviščnem parku  Energylandia v bližini Krakova, kjer smo lahko po lastni želji preizkusili različne atrakcije in se zabavali. Tako smo se že bolje spoznali z ostalimi učenci iz drugih držav. Pozno zvečer smo komaj prispeli v Surochow, kjer so nas pričakali naši gostitelji in učenci so odšli k družinam.

TOREK, 09. 05. 2023

Dan smo preživeli v šoli. Tako kot se za Poljake spodobi, so se zelo potrudili in pripravili lep sprejem. Učenci so nam razkazali šolo, ki je majhna, s samo 110 učenci, v sklopu katere je tudi vrtec (starosti 3-6 let). Za kosilo smo jedli tipično poljsko jed pierogi. Po kosilu so učenci imeli plesno aktivnost, nato pa smo imeli predstavitve. Učenci so predstavili tradicije, legende, znamenitosti oziroma lepote posamenih pokrajin.

Popoldan smo obiskali večje mesto v bližini, Jaroslaw. Obiskali smo Orsetti hišni muzej, v katerem smo občudovali slike, predmete, pohištvo iz prejšnjih stoletij. Obiskali pa smo tudi Center kulturnega izobraževanja, ki se nahaja v mestni hiši, kjer se nahajajo različni prostori ( glasbeni, gledališki, arhitekturni,…), šest območij s šestimi interaktivnimi področji. Ob koncu smo si v spremstvu vodiča ogledali in se sprehodili po mestnem središču.

Večer so učenci preživeli v družinah.

 SREDA, 10. 05. 2023

Učenci so ustvarjali v fotografski delavnici. Učili so se, kako določene izrezke dodajo v fotografijo in nastale so fantastične fotografije. Nato pa so še sami pozirali z različnimi dodatki.

Aktivnosti smo nadaljevali v Basznia Dolna, kjer smo izdelovali izdelke iz gline ter pripravili pico. Moramo priznati, da smo kar na debelo pogledali, ko nam je učitelj Lukasz povedal, da se nahajamo le 15 km od ukrajinske meje.

Po končani aktivnosti smo opravili kosilo in se vrnili v šolo, kjer smo se družili. Učenci so sodelovali v športnih aktivnostih (vlečenje vrvi, dvigovanje uteži in nogomet). Seveda smo v vlečenju vrvi in dvigovanju uteži zmagali. Okrepčali smo se s pečeno klobasico in se družili do poznega večera.

ČETRTEK, 11. 05. 2023

Zjutraj smo imeli prijeten sprejem pri županji mesta Jaroslaw. Namreč bili smo prva Erasmus+ skupina, ki jih je obiskala, saj je to prvi projekt, ki se izvaja na eni izmed šol.

Z delom smo nadaljevali v šoli in sicer smo slikali na steklo. Vsak si je izbral motiv in po navodilih učiteljice naslikal. Nastali so izvrstni izdelki.

Po končanem delu smo imeli kosilo, nato pa smo pekli in dekorirali medenjake. Na koncu pa jih tudi pojedli. Popoldan smo preživeli vsak po svoje, v družinah.

Zvečer smo se zabavali v šolskem disku, plesali, se družili in jedli pico. Bilo je zelo zabavno, saj smo imeli, priložnost, da se še bolje spoznamo.

PETEK, 12. 05. 2023

Zgodaj zjutraj smo se z avtobusom odpravili v oddaljene Solinie, kjer je velik jez z elektrarno in je prava turistična atrakcija. Ogledali smo si del elektrarne, se z gondolo zapeljali čez jez, imeli kosilo in se sprehodili po jezu. Ob koncu smo se še z ladjico zapeljali po jezeru.

Dan smo zaključili z večerjo, kjer smo dobili certifikate, potrdila o sodelovanju.

Morali smo se posloviti z italijansko ekipo, saj ponoči odpotujejo. In tekle so prve solze.

Dostopnost