Med 26. in 30. avgustom smo se trije učitelji udeležili sledenja pouka (job shadowing) v mestu Tampere na jugu Finske. Šola, ki leži ob jezeru se imenuje Kaarilan Koulu, kjer pouk obiskujejo učenci 6. – 9. razreda, druga, manjša enota, ki spada pod okrilje imenovane šole, pa se imenuje Hyhkyn koulutalo in tam pouk obiskujejo učenci od 1. – 4. razreda. V sklopu omenjene šole pa je tudi predšolski oddelek za šestletnike.

Na šoli smo se poučili o šolskem sistemu ter organizaciji pouka in dejavnostih, opazovali smo izvedbo pouka, ki se na Finskem v okviru šolskega koledarja prične 6. avgusta ter konča 30. maja, učenci pa vstopajo v 1. razred s sedmimi leti.

Pouk pri šolskih predmetih poteka podobno kot na naši šoli, veliko večji delež časa, ki ga učenci preživijo v šoli, pa se nameni odmorom, bivanju na prostem, stiku z naravo, izdelavi svojih izdelkov v tekstilnih in tehničnih delavnicah ter glasbenim, gospodinjskim in športnim aktivnostim. Učenci imajo odmore vsak dan po vsaki šolski uri, zunaj imajo žoge, kolesa in športne pripomočke za igro. V učilnicah, delavnicah in na igrišču, ki so bogato opremljeni z didaktičnimi materiali, mehkimi kavči in stoli za počivanje, pripomočki za individualizirano in diferencirano učenje (npr. slušalke, mehke pregrade za tiho branje in pisanje, pripomočki za umirjanje ipd.) ter športne, gospodinjske in tehnične pripomočke (opremljeni kabineti s palicami za hokej, čeladami, smučkami, šivalnimi stroji in popolno opremljeno hišniško delavnico), se učenci učijo ročnih in motoričnih spretnosti za umirjenost, samozavest in samostojnost.

Tudi ocen in govorilnih sestankov je veliko manj kot v slovenskih šolah. Učitelju se zaupa z državne, mestne in s starševske strani, da šolski proces in ocenjevanja spelje z manj papirologije, v oceno pa je vključena tudi sama motivacija in pripravljenost učencev za delo. Le – ta znaša 50% ocene pri t.i. “vzgojnih” predmetih. Od 1. – 3. razreda učenci prejmejo kratko opisno oceno, od 4. – do 9. razreda pa številčno oceno od 4 do 10.

Več na: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Academic_grading_in_Finland

Za zanimivost pa še tole: učenci gredo ven vsak dan ne glede na vreme, vse tam do minus 20 stopinj, kosilo v jedilnici si učenci jemljejo sami, v učilnicah pa ne nosijo copat, temveč nogavice.

Učitelji Alja, Marijana in Davorin

Dostopnost